Banca europeana care va plateste ca sa luati o locuinta cu bani imprumutati: ofera credite ipotecare cu dobanda negativa, de minus 0,5%.

O banca daneza ofera credite ipotecare cu dobanda negativa, ceea ce inseamna ca clientii sunt platiti pentru cumpararea de proprietati cu bani imprumutati, relateaza Huffington Post.

Jyske Bank, a treia cea mai mare banca independenta din Danemarca, a anuntat saptamana trecuta ca potentialii cumparatori de locuinte pot lua o ipoteca pe 10 ani cu rata fixa, cu o dobanda de minus 0,5%.

Institutia financiara considera ca rata negativa a creditului va actiona ca o subventie pe perioada rambursarii, clientii platind ceva mai putin decat suma datorata initial.

Masura va stimula potentialii cumparatori sa continue sa investeasca in imobiliare, imprumutand intr-un moment in care banii sunt mai ieftini ca niciodata in Danemarca.

Institutiile financiare pot face bani chiar daca ratele dobanzilor sunt negative. De exemplu, daca o banca imprumuta de la banca centrala cu o rata a dobanzii de minus 1 la suta si ofera bani unui client cu minus 0,5 la suta, realizeaza o marja de profit de 0,5%.

De asemenea, clientii vor trebui sa plateasca comisioanele asociate contului lor.

“Este un alt capitol din istoria ipotecii”, a declarat economistul Mikkel Høegh de la Jyske Bank, la o televiziune din Danemarca. „In urma cu cateva luni, am fi spus ca acest lucru nu va fi posibil, dar am fost surprinsi din nou, din nou, iar acest lucru deschide o noua oportunitate pentru proprietarii de case.”

Agentia Bloomberg a anuntat recent ca Nordea Bank Abp din Finlanda va oferi in Danemarca credite ipotecare pe 20 de ani fara dobanda, iar ratele pe 30 de ani vor fi disponibile cu o dobanda de 0,5%.

Citeste articolul intreg – www.zf.ro