Ministrul de Finante Eugen Teodorovici: Nu vom renunta la programul „O familie, o casa”, asa cum a sugerat FMI.

Guvernul nu va renunta la programul “O familie, o casa”, noua varianta a “Prima Casa”, asa cum a sugerat la finele saptamanii trecute delegatia FMI care a evaluat starea economiei romanesti, a declarat marti ministrul Finantelor Eugen Teodorovici.

“Cu siguranta nu”, a raspuns Teodorovici, intrebat despre posibilitatea renuntarii treptate la program.

“A fost o discutie la BNR pentru schimbarea programului Prima Casa si o sa avem o concluzie finala in curand la aceasta noua forma a planului. “O Familie, O Casa” este mult mai bun si mai atractiv mai ales pentru tinerele familii”, a spus ministrul.

Misiunea FMI a sugerat Guvernului sa elimine in mod treptat programul Prima Casa.

Programul “O familie, o casa”, aflat in stadiu de proiect, ar putea inlocui prevederile programului “Prima Casa”. Potrivit priectului, statul poate sa garanteze de 80% din valoarea creditului acordat de stat, fata de programul ”Prima casa” prin care statul garanteaza 50% pentru locuinte mai noi de cinci ani, respectiv 40% pentru locuinte mai vechi de 5 ani. Limita maxima a creditului poate fi de pana la 570.000 de lei, aproximativ 120.000 de euro. Avansul este propus a fi intre 5 si 10% din suma solicitata. Locuinta trebuie sa aiba minim doua camere si o suprafata totala care sa nu depaseasca 100 de metri patrati. Dobanda este fixa, de 5,5% pe an, pe toata durata creditului. Fata de “Prima casa”, dobanda este formata din marja fixa de maxim 2% plus dobanda variabila, asa cum este in cazul programului “Prima Casa”.

Ministerul Finantelor Publice va plati comisionul aferent gestiunarii acestor imprumuturi. Varsta maxima a beneficiarilor Programului “O familie, o casa” este de 55 ani. De asemenea, programul prevede acordarea de subventii, astfel. Reducerea cu 2,6% puncte procentuale a ratei dobanzii pentru beneficiarii cu venituri nete lunare in anul 2019: mai mici de 6.000 lei individual; de 7.000 lei pentru o familie formata din doi adulti sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil; de 8.000 lei pentru o familie cu un copil; de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai multi copii.

sursa text – www.zf.ro