Prima casa pierde teren: 70% din creditele ipotecare noi acordate de banci sunt standard

Creditele ipotecare standard, care presupun un avans de cel putin 15% din partea clientilor, au devenit principalul mod de finantare a achizitiei unei locuinte, in conditiile in care acestea au ajuns sa reprezinte 70% din totalul finantarilor noi acordate in intervalul martie 2018-martie 2019, potrivit BNR. Spre comparatie, in urma cu sapte ani ipotecarele standard reprezentau sub 30% din totalul finantarilor noi.

Avantul creditarii ipotecare standard s-a produs in detrimentul imprumuturilor Prima casa, care si-au pierdut din atractivitate pe fondul accentuarii volatilitatii dobanzilor interbancare. Principalul avantaj al creditelor Prima casa ramane insa avansul de numai 5%.

„In contextul strategiei «Prima casa» pe termen me­diu creditarea prin acest program a intrat pe o traiectorie des­cres­catoare. In plus, in T1/2019, a fost atins maximul ecartului dintre creditul nou ipotecar standard si creditul nou Prima casa, indicand revenirea puternica a creditelor ipo­tecare standard, tendinta conturata si pe baza reorien­tarii debitorilor catre credite cu dobanzi fixe“, explica specialistii BNR.

In intervalul martie 2018-martie 2019 bancile au acordat credite noi ipotecare in valoare de 12,1 mld. lei.

Citeste articolul intreg – www.zf.ro