Recordul din 2008 ramane inca in picioare. Dezvoltatorii imobiliari au mai „desenat” 58.000 de locuinte in peisajul rezidential din Romania, maximul ultimilor zece ani

Aproape 58.000 de locuinte au fost finalizate in 2018 in Romania, cu 12% mai mult fata de anul anterior, potrivit datelor publicate pe site-ul Institutului National de Statistica. Este cel mai mare nivel din ultimii zece ani, insa recordul din 2008 – de peste 61.000 de locuinte livrate – ramane inca neatins.

Astfel, in total, in 2018 au fost terminate 57.709 locuinte, fata de 51.578 cu un an in urma, arata datele de la INS. De precizat este ca au fost luate in considerare doar locuintele dezvoltate din fonduri private, nu si pe cele din fonduri publice, care au reprezentat circa 2.000 de unitati in 2018.

„Evolutia este foarte buna si arata ca piata se dezvolta in ritm cu economia. Vorbim despre un trend la care trebuia sa ne asteptam si care va continua, daca nu se prefigureaza vreo criza”, spune analistul Aurelian Dochia.

La fel ca in anii anteriori, cea mai mare pondere din totalul livrarilor de anul trecut o are mediul urban. Astfel, in orase au fost concentrate 32.906 de locuinte din total, echivalentul a 57%. Restul – 24.803 de locuinte – il reprezinta unitatile din mediul rural. „In cateva mari orase din tara, exista inca cerere mare de locuinte noi, dar si de modernizare a celor existente deja.”

Specialistii din piata imobiliara spuneau recent ca ritmul de vanzare a locuintelor va incetini in urmatorii ani, piata rezidentiala fiind afectata de cateva aspecte precum micsorarea gradului de indatorare, devalorizarea leului si cresterea dobanzii.

„Creditarea este destul de prudenta, reglementarea a fost destul de stringenta dupa anul 2008. Sistemul financiar este mai bine pregatit, insa este putin probabil ca se va depasi nivelul 60.000 de locuinte livrate anul acesta sau anul viitor”, mai spune Aurelian Dochia.

sursa text – www.zf.ro