Sunt multi bani in piata. Sapte din zece apartamente noi din Bucuresti se vand din faza de proiect. Noile proiecte rezidentiale aflate in dezvoltare cuprind peste 20.000 de apartamente, din care 70% urmeaza sa fie livrate pana la finalul anului.

Vanzarile de apartamente din Bucuresti au scazut cu 15% in primul semestru al acestui an, la aproape 15.200 de unitati, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Crosspoint Real Estate, cererea fiind acum stimulata de cota TVA de 5% pentru un apartament nou de sub 120 mp si 450.000 de lei inclusiv la a doua achizitie.

„Clientii sunt tot mai informati cand vine vorba de piata imobiliara si sunt mai atenti la calitatea noilor proiecte, la facilitatile oferite si sunt interesati de cele cu zone verzi si locuinte cu sisteme inteligente. Cererea este concentrata asupra locuintelor medii, cu o buna conexiune la reteaua de transport public, in special in vecinatatea statiilor de metrou”, au subliniat reprezentantii Crosspoint.

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in 2018 au fost livrate in Bucuresti 11.272 de apartamente, nivel record pe piata rezidentiala din Romania. In momentul de fata, noile proiecte rezidentiale aflate in dezvoltare cuprind peste 20.000 de apartamente, din care 70% urmeaza sa fie livrate pana la finalul anului. Aceasta cifra include proiectele aflate deja in constructie de mai multi ani, iar apartamente din acestea au fost livrate dupa 2016, in etape.

Apartamentele din proiectele noi vor incepe sa fie tot mai cautate in comparatie cu locuintele din cladirile rezidentiale vechi din cauza diferentelor mici de pret si a calitatii ridicate a locuintelor din majoritatea proiectelor noi, un exemplu in acest sens fiind zona Expozitiei. „Un numar mare de  proiecte rezidentiale depinde de construirea liniilor de metrou M5 (Drumul Taberei – n. red.) si M6 (1 Mai – Otopeni – n. red.). Odata ce aceste linii vor deveni functionale, cererea pentru dezvoltari rezidentiale in zonele adiacente va creste“, au subliniat oficialii. In ceea ce priveste preturile, potrivit consultantilor, in medie acestea au urcat cu 1,8% in prima jumatate a acestui an fata de decembrie 2018, cele mai ieftine zone din Capitala fiind cele din sud si vest, singurele sub 1.000 de euro metrul patrat util, in timp ce in centru-nord preturile trec de 2.000 de euro mpu.

Citeste articolul intreg – www.zf.ro