Teodorovici: Prima Casa merge mai departe, in noua sa forma, programul “O familie, o casa”. Am discutat cu BNR.

Programul “Prima Casa” va continua in noua forma, “O familie, o casa”, si dupa finalizarea discutiilor cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei va fi legiferat in Guvern, a declarat marti ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

“A fost o discutie si saptamana trecuta la Banca Nationala a Romaniei pentru schimbarea programului Prima Casa. S-a discutat si acolo si o sa avem o concluzie finala, zic eu, curand, pentru ca aceasta noua formula a Programului Prima Casa, respectiv O casa, o familie, este mult mai buna si atractiva”, a explicat Teodorovici.

Intrebat daca va fi luat in considerare sfatul Fondului Monetar International privind reducerea treptata si ulterior renuntarea la programul “Prima Casa”, Teodorovici a raspuns ca nu, si acest program va merge mai departe in noua formula.

“Nu. Programul Prima Casa, in forma sa noua, O familie, o casa, va merge mai departe. Si dupa discutia cu colegii de la BNR va fi legiferat in Guvern”, a spus seful de la Finante.

Guvernul a discutat pe 23 mai, in prima lectura, proiectul “O familie, o casa”.

“Discutam astazi in prima lectura, proiectul O familie, o casa, o varianta mai aproape de nevoile cetatenilor a programului ‘Prima casa’. Venim cu noi masuri de reducere a costurilor de finantare pentru romanii care doresc sa cumpere o locuinta. Concret, ne propunem cresterea nivelului garantiei guvernamentale de la 50%, cat este in prezent, la 80% din valoarea creditului, suportarea de catre stat a comisionului de gestiune si reducerea substantiala a dobanzii pentru familiile cu copii si pentru persoanele cu dizabilitati”, afirma atunci premierul Viorica Dancila.

Potrivit proiectului de act normativ publicat de Ministerul Finantelor, in cadrul Programului “O familie, o casa” statul acorda cumparatorilor, persoane fizice care achizitioneaza o locuinta de la un dezvoltator, o prima pe care o utilizeaza pentru plata valorii locuintei reprezentand 700 lei din valoarea unui metru patrat construit pentru locuintele noi cu suprafete intre 50 mp si 100 mp.

Pot beneficia de acest program persoanele ale caror venituri nete, la data solicitarii creditului garantat, nu depasesc 8.000 lei pe persoana, 10.000 lei pentru o familie cu doi membri sau o familie formata dintr-un adult si un copil, 11.000 lei pentru o familie cu trei membri sau o familie formata dintr-un adult si doi copii, si 12.000 lei pe familie formata din doi adulti si minim doi copii. Varsta beneficiarilor Programului este de maxim 55 ani.

“Programul sprijina puternic familiile tinere sa isi cumpere o locuinta decenta si in egala masura sustine sectorul constructiilor. Cateva dintre avantajele pe care acest program le aduce – statul poate sa garanteze 80% din valoarea creditului acordat, fata de programul Prima casa prin care statul garanteaza 50% pentru locuinte mai noi de 5 ani, respectiv 40% pentru locuinte mai vechi de 5 ani. Limita maxima a creditului este de 570.000 de lei, aproximativ 120.000 de euro. Avansul este propus a fi intre 5 si 10% din suma solicitata”, a spus Teodorovici la Palatul Victoria in 23 mai.

El a adaugat ca locuintele cumparate prin acest program trebuie sa aiba minimum doua camere si o suprafata totala care sa nu depaseasca 100 de metri patrati.

Dobanda este fixa de 5,5% pe an pe toata durata creditului. Programul prevede acordarea de subventii astfel: reducerea cu 2,6% puncte procentuale a ratei dobanzii pentru beneficiarii cu venituri nete lunare in anul 2019 mai mici de 6.000 de lei individual, de 7.000 de lei pentru o familie formata din doi adulti sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil, de 8.000 de lei pentru o familie cu un copil si de 9.000 de lei pentru o familie cu doi sau mai multi copii, reducerea cu un punct procentual a ratei dobanzii pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenti maternali pentru un copil, cu doua puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai multi copii sau sunt asistenti maternali pentru doi sau mai multi copii (…) reducerea cu un punct procentual a ratei dobanzii creditului garantat pentru beneficiarii eligibili care sunt incadrati intr-un grad grav de handicap sau au in familie persoane incadrate cu un grad de handicap grav.

Citeste articolul intreg – www.economica.net